Maja Zbojanová

Poctivá premena Maji Zbojanovej

Pred dvoma rokmi sa začal tento príbeh o nájdení môjho Ja. Tento článok je skvelá príležitosť na rekapituláciu progresu, a zároveň je verejným poďakovaním ľuďom, ktorí v tomto príbehu hrajú svoju dôležitú úlohu. Moje dosiahnuté výsledky sú tu aj vďaka nim.


Fáza 1 – Odhodlanie

„Zdravím, uvažujem o osobnom trénerovi. Viete mi napísať podrobnosti? Ďakujem.“

Toto bola prvá správa adresovaná môjmu trénerovi Michalovi Lakatošovi po asi troch mesiacoch odhodlávania sa a večných výhovoriek. S Michalom sme sa dohodli na osobnom stretnutí, ktoré som nakoniec odvolala pre chorobu.

V tom období ma trápili často sa opakujúce angíny a znížená imunita, kvôli nedostatku pohybu a zlej životospráve. Po vyliečení a zregenerovaní neprišlo žiadne nadšenie. „Huráá, už sa môžem Michalovi ozvať a dohodnúť sa na stretnutí.“ Prišlo známe heslo – „Veď aj zajtra je deň!“ A tak sa striedalo zajtra s ďalším zajtra a prešiel mesiac.

Ozývali sa bolesti chrbtice a seknutia v krčnej chrbtici. Neutíchajúce problémy ma prinútili navštíviť odborníka – fyzioterapeuta. Zistil mi hypermobilitu kĺbov a na jeho odporúčanie som mala zapojiť do svojich denných aktivít fyzický pohyb. To bol ďalší impulz, prečo sa ozvať osobnému trénerovi. S malým odhodlaním som teda znova kontaktovala Miša s prosbou o osobné tréningy, termín sme si dohodli.

Fáza 2 – Prvé tréningy

Osobné stretnutia s trénerom boli pre mňa krok do neznáma. Pre niekoho banalita, pre mňa ťažký výstup z komfortnej zóny.

Nikdy predtým som nebola v gyme, v posilovni. Pár krát som zašla na skupinový spinning. Pár krát znamená, že to viem spočítať na jednej ruke. Takže úplný nováčik. Mala som obavu z tréningov pod stálym dozorom trénera. Ako to bude prebiehať, ako sa budem na tréningu cítiť, či to pre mňa nebude diskomfortné a nepríjemné.

Veľa predčasných myšlienok a obáv. Jednoducho pocity Ženy. ?

Prvé tréningy sme venovali fyzickej príprave, správnemu dýchaniu, základným pohybovým vzorom. Michal mal so mnou veľa práce. Nesprávne držanie tela, krivá žuvačková chrbtica, fyzicky slabá. Pripadalo mi cudzie správne držanie tela, čudné vyrovnať sa a chodiť vzpriamene.

Mala som problém s jednoduchými základnými pohybovými vzorcami. Natrápili sme sa ?

Fáza 3 – Krok po krôčiku

Začala som sa na tréningy tešiť, na ten ďalší a ďalší… Bola som bojovník vo vlastnom svete a to sa mi páčilo. Konečne čas pracovať na sebe. Moja snaha sa premenila na pohon, ktorý ma posúval vpred a nedovolil zastaviť.

Začiatky

Fáza 4 – Kettlebell

Okamžite pri pohľade na túto železnú guľu nastal moment zanietenia a záujmu. Prišlo aj k zoznámeniu, no rande sa nekonalo. ? Mišo ma oboznámil s pravidlami. Pohybové vzorce je nevyhnutné naučiť sa bezchybne a tak sme pilne pracovali na krokoch TGU zatiaľ bez záťaže. Keďže to trvalo nejaký čas, začali sa prejavovať moje skryté vlastnosti, ktoré som predtým nemala možnosť na sebe bádať – Netrpezlivosť a Tvrdohlavosť.

Viem, nemám sa čím chváliť. Dôležite ale je, naučiť sa pracovať na nich a premeniť ich na užitočné. Na tomto stále pracujem, pod Mišovým dozorom a verím tomu, že tam, kde som, vďačím aj týmto na prvý pohľad nie práve užitočným vlastnostiam.

Po absolvovaní prípravky sme sa mohli presunúť k cvikom so záťažou – s kettlebell.

Kettlebell ako nástroj pre zosilnenie tela aj ducha

Zistila som, že som pri silových tréningoch našla Svoje Ja. Silnejšie fyzicky aj psychicky. Zmena sa prejavila nielen na postave, držaní tela, ale zmenilo sa to podstatné, Myseľ a Psychika. Začala som sa viac usmievať, tešiť sa z úspechov, pracovať na sebe, snažila som sa dosahovať ciele, žiť zdravšie a lepšie.

Po roku cvičenia moja snaha neutíchala, zanietenie nemizlo. Naopak, vášeň sa stupňovala. Na povrch vyplávala ďalšia skrytá vlastnosť – Bojovnosť. Ciele ma nakopávali, dosiahnuté výsledky motivovali. Chcela som byť stále lepšia a lepšia. A tak je to dodnes. ?

Stále nové ciele

Fáza 5 Tréner – Kamarát

Tréner je veľmi dôležitá osoba pri dosahovaní vašich vytýčených cieľov. Prvá osoba, na ktorú sa obrátite, ak cítite nadšenie, radosť, smútok, nespokojnosť, náladovosť.

Musí Vám rozumieť, správne motivovať, pomôcť. Máte pocit, že o každom kroku, ktorým sa priblížite k cieľu, musí okamžite vedieť. Ja som mala na takého trénera Štastie. Mišo bol a je neustále pri mojich úspechoch. Či osobne alebo na diaľku. Ale je. Naučil ma, aký zmysel má správne cvičiť, aké dôležité je počúvať svoje telo, myseľ a ako sa stať Strong Woman. Pre mňa je vzorom, profesionálom, trénerom a kamarátom v jednom. Má obrovskú zásluhu na mojich doteraz dosiahnutých výsledkoch. Rešpekt.

Loyalty – Respect – Honor

„Úspech si TY!“ Dale Carnegie

Tréner je motivátor, no ja som Bojovník. Ani pri jednom tréningu som nepoľavila, nevyhovárala sa, či sa uliala. Je nemožné vykašľať sa na niečo, čo ste si zamilovali. Tu viete oklamať a podkopávať len samého seba a na svoju škodu.

Úspech si TY. Be STRONG!

Fáza 6 – Sparring

A sme v súčasnosti. Momentálne cvičím vo dvojici so sparringom Izom Danišom. Izo je rovnaký, ak nie väčší zanietenec do sveta kettlebellov ako ja. Tak niet pochýb o tom, že si na tréningoch rozumieme a vieme spolu dosahovať zaumienené ciele.

S Izom cvičím od začiatku leta. Práve jeho entuziazmus a bojovnosť ho priviedli ku mne. Potreboval zaradiť do svojho búrlivého rytmu rozumné rozloženie síl v podobe týždenného tréningového plánu. Mišo nám taký vytvoril a tak sme sa dohodli začať so silovými tréningami spoločne. Za toto obdobie som sa posunula veľmi ďaleko. Izo je silná osobnosť. Človek, ktorý sa nevzdáva a ide si tvrdo a poctivo za svojim cieľom.

Je pre mňa vzorom a inšpiráciou na mojej ceste za snom. Na tréningoch nechýba motivácia, rady, tvrdá drina, skvelé tempo, súhra, ale aj humor a dobrá nálada.

Sparring partner Izo

Sparring Vás nesmie zaťažovať. Je tam na to, aby ťahal. My ťaháme jeden druhého až dodnes a progres je viditeľný. Nedokážeme tréning odfláknuť, vynechať či poľaviť. Trénujeme 4x do týždňa, stále sa na tréning tešíme, konzultujeme stravu, radíme si. Ďalší vzor pre mňa. The Best sparring team. Rešpekt.

Strong Team

Fáza 7 – Poďakovanie

Aj osobný život sa pozitívne podieľa a ovplyvňuje moje výsledky. Je veľmi dôležitý pri ceste za osobným snom a cieľom. A preto chcem poďakovať môjmu snúbencovi za podporu a trpezlivosť v čase, keď sa na 100% venujem mojim tréningom.

Snúbenec Slavo. Opora v partnerovi je na ceste k úspechu vždy vítaná.

Ďakujem rodičom za pochopenie, že tento silový šport je pre mňa.

Poďakovanie patrí aj mojim priateľom a všetkým, ktorí sledujú môj progres a tým ma motivujú pracovať na ďalších výsledkoch.

Special thanks to Zuzka Sobczak . You are my inspiration ever since I have followed you and your progress on web site.

Zuzka Sobczak je pre Maju veľkou inšpiráciou.

Maja a jej vzor, Zuzka.

Veľká vďaka Michalovi a Izovi za neustálu motiváciu, rady, spoľahlivosť, za humor, smiech a skvelý pocit pohody.

Team StrongFirst

Autor: Maja Zbojanová


Morál príbehu: “Sila, ktorá mi zmenila život.”

Aká sila vlastne zmenila Maji život?

Sila fyzická jej zlepšila zdravie, kvalitu života, sebavedomie v súkromí ale aj v profesii, štúdiu.

Sila lojality ju udržala na správnej ceste do vtedy, kým to bolo potrebné, aby sa ukázali prvé väčšie výsledky a zachránila ju pred pascou súčasnej doby, rozptýlením na všetky smery, bez šance dosiahnuť zmysluplný výsledok aspoň v jednom.

Sila priateľstva ju zodvihla z pádov a slabých chvíľ, pomohla ich premeniť na energiu, ktorá priniesla víťazstvo nad sebou samým.

Sila je zručnosť, ktorej sme všetci schopní sa naučiť.

“Sila má vyšší zmysel!” StrongFirst!

Michal Lakatoš